САРАДЊА БРАТСКИХ ГРАДОВА, ЛЕСКОВЦА И ЕЛИН ПЕЛИНА

Путовања и туризам су један од највећих светских сектора који покрећу друштвено-економски развој и отварање нових радних места. Туризам игра важну улогу у покретању просперитета, оснаживању жена, младих, и других друштвених група и развоју локалних економија. У последњих неколико деценија сектор туризма и путовања постао је важан и за Бугарску и за Србију због значајних доприноса социо-економском развоју и економском просперитету. Вођени овим чињеницама град Лесковац и општина Елин Пелин из Бугарске приступили су заједничком пројекту развоја туризма и повезивања гастрономских фестивала.

Пројекат Магија Синергије у оквиру Interreg – IPA програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија обрађује теме теме попут партнерства за заједнички развој туризма, анализе стања и уских грла, постављања циљева развоја, стратешких циљева и приоритета. Пројекат Магија Синергије је припремљен заједничким залагањем града Лесковца и општине Елин Пелин, а спроводи се у партнерству општина Елин Пелин из Бугарске, Туристичке организације Лесковац и Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа из Србије. Циљ је стварање ефекта синергије заједничког деловања туристичких актера на пољу повезивања фестивала, израде заједничких планова развоја туризма и нових туристичких производа-сeрвиса у пограничном подручју Елин Пелин и Лесковац. Гастрономски фестивал по којем је Лесковац надалеко чувен, Роштиљијада, потврђен је као један од главних кулинарских догађаја у југоисточној Европи. Традиционални фестивал фолклора, Дани Шопова у општини Елин Пелин, представља један од веома популарних националних фестивала који се организују у Бугарској. Сваке године велики број посетилаца ужива у магији овог фестивала, чији је главни циљ прослава традиције и културне разноликости. Фестивали и манифестације имају велики утицај на имиџ пограничног подручја као туристичке дестинације и пружају могућности за развој прекограничних партнерстава на основу синергије и узајамних користи. Овај пројекат, развоја туризма и промоције фестивала, покренут је на иницијативу градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића, резултат је дугогодишњих добрих односа града Лесковца и општине Елин Пелин.

У Елин Пелину је данас одржана конференција поводом представљања пројекта што је био повод да учесници из града Лесковца на челу са градоначелником др сци. мед. Гораном Цветановићем посете ову општину у Бугарској.

На данашњем састанку и конференцији за медије градоначелник Цветановић и председник општине Елин Пелин Ивајло Симеонов истакли су важност сарадње братских градова, тачније града и општине, и изразили велико задовољство што се приступило реализацији заједничког пројекта.

„Братски односи, дугогодишња и дугорочна сарадња и добросуседски односи нас обавезују да унапредимо наше туристичке манифестације. Пројекат представља само јаку базу и добар темељ за сарадњу која ће уследити у будућности. Захваљујем се свима који су нас отвореног срца и раширених руку дочекали. На завршној конференцији пројекта која ће бити одржана у нашем граду, узвратићемо гостопримство“ – рекао је градоначелник Цветановић приликом свог излагања.

About admin

Check Also

Лесковац упркос пандемији гради мостове са суседима

Након дводневне посете бугарском граду Елин Пелин поводом реализације пројекта Магија синергије који заједнички са …