САРАДЊА БРАТСКИХ ГРАДОВА, ЛЕСКОВЦА И ЕЛИН ПЕЛИНА

Путовања и туризам су један од највећих светских сектора који покрећу друштвено-економски развој и отварање нових радних места. Туризам игра важну улогу у покретању просперитета, оснаживању жена, младих, и других друштвених група и развоју локалних економија. У последњих неколико деценија сектор туризма и путовања постао је важан и за Бугарску и за Србију због значајних доприноса социо-економском развоју и економском просперитету. Вођени овим чињеницама град Лесковац и општина Елин Пелин из Бугарске приступили су заједничком пројекту развоја туризма и повезивања гастрономских фестивала.

Пројекат Магија Синергије у оквиру Interreg – IPA програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија обрађује теме теме попут партнерства за заједнички развој туризма, анализе стања и уских грла, постављања циљева развоја, стратешких циљева и приоритета. Пројекат Магија Синергије је припремљен заједничким залагањем града Лесковца и општине Елин Пелин, а спроводи се у партнерству општина Елин Пелин из Бугарске, Туристичке организације Лесковац и Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа из Србије. Циљ је стварање ефекта синергије заједничког деловања туристичких актера на пољу повезивања фестивала, израде заједничких планова развоја туризма и нових туристичких производа-сeрвиса у пограничном подручју Елин Пелин и Лесковац. Гастрономски фестивал по којем је Лесковац надалеко чувен, Роштиљијада, потврђен је као један од главних кулинарских догађаја у југоисточној Европи. Традиционални фестивал фолклора, Дани Шопова у општини Елин Пелин, представља један од веома популарних националних фестивала који се организују у Бугарској. Сваке године велики број посетилаца ужива у магији овог фестивала, чији је главни циљ прослава традиције и културне разноликости. Фестивали и манифестације имају велики утицај на имиџ пограничног подручја као туристичке дестинације и пружају могућности за развој прекограничних партнерстава на основу синергије и узајамних користи. Овај пројекат, развоја туризма и промоције фестивала, покренут је на иницијативу градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића, резултат је дугогодишњих добрих односа града Лесковца и општине Елин Пелин.

У Елин Пелину је данас одржана конференција поводом представљања пројекта што је био повод да учесници из града Лесковца на челу са градоначелником др сци. мед. Гораном Цветановићем посете ову општину у Бугарској.

На данашњем састанку и конференцији за медије градоначелник Цветановић и председник општине Елин Пелин Ивајло Симеонов истакли су важност сарадње братских градова, тачније града и општине, и изразили велико задовољство што се приступило реализацији заједничког пројекта.

„Братски односи, дугогодишња и дугорочна сарадња и добросуседски односи нас обавезују да унапредимо наше туристичке манифестације. Пројекат представља само јаку базу и добар темељ за сарадњу која ће уследити у будућности. Захваљујем се свима који су нас отвореног срца и раширених руку дочекали. На завршној конференцији пројекта која ће бити одржана у нашем граду, узвратићемо гостопримство“ – рекао је градоначелник Цветановић приликом свог излагања.

About admin

Check Also

Измена режима саобраћаја

Због одржавања манифестација „Лесковачки летњи фестивали 2022“, а на основу Решења о привременој измени режима …