60 година ПРВЕ ХАРМОНИКЕ у Сокобањи

У организацији Туристичке организације Сокобања,, у уторак, 8. фебруара, одржана је седница Савета фестивала „ПРВА ХАРМОНИКА СРБИЈЕ – СОКОБАЊА 2022“.

Састанку су присуствовали чланови прошлогодишњег жирија Фестивала, предвођени председником проф др Николом Рацковим. Поред представника организатора, чланова УО и директора Туристичке организације Сокобања, присутни су били и представници организатора предквалификационих такмичења, директор Туристичке организације града Лесковца, Небојша Коцић, као представник организатора такмичења младих хармоникаша Меморијал „Јаков Митић“, које се сваке године одржава у Лесковцу у јуну месецу и Златко Драгутиновић, представник Видoвданског сабора хармоникаша из Сибнице – општина Жабари.
Између осталог, након обављене исцрпне дискусије, договорено је да се предквалификациона такмичења, одрже се у априлу, мају и јуну у следећим местима: Лесковцу,  Сибници и Сокобањи (јун), затим Борову (Република Хрватска , мај), Бијељини (БИХ) друга половина маја, Бечу (Аустија) април 2022. године. Тачни датуми одржавања предквалификација биће објављени, 1. марта, 2022. године, на веб страни Прве хармонике на домену њњњ.првахармоника.рс.
У договору са организационим одбором, директор Туристичке организације града Лесковца, Небојша Коцић одредио је чланове жирија предтакмичења које ће бити одржано у Лесковцу. Стручни жири ће чинити: Миша Мијатовић – естрадни уметник и виртуоз на хармоници, Новица Николић Патало – велико име хармонике који је уједно и члан жирија фестивала „ПРВА ХАРМОНИКА СРБИЈЕ – СОКОБАЊА 2022“ и Војкан Никодијевић – музичар и председник Управног одбора Туристичке организације Сокобања.
Циљ окупљања и организовања панел дискусије био је даљи развој и унапређење најчувенијег фестивала хармонике на Балкану, посебно у години када Прва хармоника у Сокобањи обележава 60 година дугу традицју. Донете су измене и допуне такмичарских Пропозиција, које ће важити за овогодишње такмичење, а моћиће да се преузму са веб стране Прве хармонике, од понедељка 14. фебруара 2022. године, као и пријава за такмичење.
Поред тачмичарког програма који је претпрео неке измене у односу на досадашњи, једна од новина је да ће од овог фестивала, па убудуће, сваки такмичар, без обзира на категорију којој припада, моћи да се такмичи за престижну титулу Прва хармоника Србије – Сокобања. Унапређен је начин оцењивања такмичара, а одређен је и уметнички директорФестивала, односно дате смернице за обележавање 60 година дуге традиције ове манифестације. Обзиром да је сокобањска хармоника најстарији фестивал народне музике у Србији договорено је и одржавање разноврсних ревијалних активности, које ће бити реализоване у свим већим градовима у Србији. Утврђен је и оквир програма централног обележавања у Сокобањи, који ће трајати у дане финалног такмичења, 10. 11. и 12. августа. Туристичка организација Сокобања, у сусрет 60. Фестивалу, припрема Монографију хармонике.

About admin

Check Also

Међународни карневал у Будви

Туристичка организација града Лесковца учествовала је протеклог викенда на 19. Међународном туристичком карневалу у Будви. …